‘Mister AVK’ piekt altijd

20190816_081136000_iOS

Hossein Mezbanali is voor vrienden en teamgenoten legende

Het Amersfoort Voetbal Kampioenschap begint morgen weer. Op de velden van KVVA vindt deze keer de Amersfoortse reünie plaats. Hossein Mezbanali, beter bekend als ‘mister AVK’, blikt terug op een aantal memorabele momenten.
Mezbanali wordt door vrienden en teamgenoten al een AVK-legende genoemd. De 29-jarige spits vindt het geen probleem en ziet het min of meer als een eer. ,,Ik denk als je in zo veel finales scoort, dat je het wel goed doet”, weet hij.
De aanvaller piekt vaak tijdens het Amersfoortse voetbaltoernooi. Zijn eerste herinnering gaat terug naar het AVK van 2013, toen Mezbanali met ASC Nieuwland dankzij een 1-3 overwinning het toernooi won, ten koste van zijn latere werkgever Hoogland.
,,We waren toen allebei eersteklasser, dus op papier was dit een mooie finale. Op sociale media leefde het vooraf ook enorm bij beide partijen, waardoor het nog leuker werd om de finale te spelen. Ik had zelf een afspraak met Wien Hermsen; hij kreeg een drankje als ik niet wist te scoren en ik kreeg een drankje als het mij wel lukte. Ik maakte een hattrick, maar de drankjes kreeg ik pas een paar jaar later. Toen ik bij Hoogland kwam te spelen hield Wien zijn woord.”
In 2014 zorgde Mezbanali voor het hoogtepunt van het toernooi door naar eigen zeggen zijn mooiste goal ooit te maken. ,,In de halve finale tegen Hoogland scoorde ik met een volley vanaf de middenlijn. Het bijzondere wil dat ik pas één dag terug was van vakantie. Ik mocht daarom ook maar een helft spelen. Daar had Hoogland geluk mee”, grapt Mezbanali.
De laatste vier jaar is het AVK een prooi voor Hoogland. Waarbij de laatste drie jaar Mezbanali een hoofdrol vertolkte. ,,In 2015 deed ik niet mee aan het toernooi, omdat ik bij Eemdijk speelde.” Een jaar later droeg de aanvaller met een goal en een assist bij aan de 5-0 overwinning op VVZA. ,,Na de 3-0 vond ik het wel genoeg geweest. Ik had last van mijn hamstring en wilde niet geblesseerd raken met het oog op de competitie.”
In zijn tweede jaar bij Hoogland won hij weer de finale, met 5-0. AFC Quick was toen het slachtoffer. ,,De finale was na een half uur al beslist doordat wij met 3-0 voor stonden. Ik maakte een soort van FIFA-goal door met een geplaatst schot de keeper te verschalken.”
Hattrick
Met de winst in 2017 voltooide Mezbanali zijn AVK-hattrick, maar een jaar later zou de spits voor de vierde keer scoren in een finale op het Amersfoortse toernooi. ,,Ik begon als wissel aan de finale en op een gegeven moment stonden wij zelfs met negen man tegen APWC. Ik maakte op dat moment de 1-1 na een individuele actie en een lob over de keeper. Ik besloot te juichen als Memphis Depay, met mijn vingers in mijn oren. Dat had ik namelijk afgesproken met een paar teamgenoten. Het was namelijk al zeker dat ik zou scoren in de finale”, lacht de aanvaller. ,,We wonnen de finale uiteindelijk na penalty’s.”
Bij deze editie is het nog de vraag of Mezbanali in actie komt. Hoogland speelt morgen tegen Jodan Boys in de eerste kwalificatieronde van de KNVB-beker, terwijl de ploeg van trainer Raymond Prins een week later aan de derde divisie begint, thuis tegen Westlandia. ,,Ik denk zelf dat we met een gemengd team van spelers van het eerste en het tweede elftal meedoen aan het AVK. We hebben toch een bepaalde eer hoog te houden. Al hebben andere teams ook eens kans wanneer ik niet mee doe.”

20190816 Mister AVK piekt altijd_foto
HOSSEIN MEZBANALI DOET DIT JAAR WAARSCHIJNLIJK NIET MEE IN HET SHIRT VAN HOOGLAND. 

BRON : AD
DOOR: JAN-JACOB VAN DE GROEP
FOTO: RODNEY KERSTEN