Nieuwland beëindigt sprookje van KVVA en Ryan van Keken

IMG_0591
Hoogland ook naar finale AVK na winst vanaf de stip tegen Hooglanderveen

Het is KVVA niet gelukt de finale van het Amersfoorts Voetbalkampioenschap te bereiken. ASC Nieuwland versperde de weg (2-0) en die club treft morgen Hoogland.

Op het complex van AFC Quick 1890 werd het een typische AVK-avond. Het was met meer dan 1500 liefhebbers afgeladen vol op sportpark Dorrestein. Ondertussen hielden oud-spelers van SC Amersfoort, 40 jaar na het faillissement van de semi-profclub, ook een reünie. Zij haalden langs de lijn oude anekdotes op, terwijl ondertussen binnen de lijnen nieuwe verhalen werden geschreven.

KVVA zorgde deze week voor de grootste verrassing: de derdeklasser begon zaterdag eigenlijk zonder al te veel aspiraties aan het AVK. ,,Ik had zelf maar twee trainingen in de benen en we hadden eigenlijk nog niet in deze samenstelling gespeeld”, vertelt KVVA-spits Ryan van Keken. Het belette de 22-jarige Amersfoorter niet om zich in de kijker te spelen.

Gastheer AFC Quick 1890 werd zaterdag met 3-5 uit het toernooi geknikkerd, waarna in de kwartfinale ook het pootje van VVZA werd gelicht (4-3). Van Keken greep daarin met een zuivere hattrick de hoofdrol. Met een kopbal, een slimme intikker bij een vrije trap en de afronding van een steekbal demonstreerde hij een afmaker te zijn. ,,We zijn de verrassing van het toernooi, maar het leuke is dat we ook voetballend mooie dingen hebben laten zien. Tegelijkertijd zag je in beide duels wel dat we het na rust conditioneel zwaar kregen. Daardoor werd het telkens toch nog spannend”, aldus Van Keken.

Dat bij lokale voetbalvolgers niet direct een lampje gaat branden bij het horen van zijn naam, is niet vreemd. Van Keken speelde afgelopen seizoen in het tweede, daarvoor maakte hij deel uit van de talentvolle Onder-21 van KVVA. ,,Ik debuteerde op mijn zestiende in het eerste elftal. Toen haalde Fillie Kraak mij voor een half jaartje bij de selectie. Dat was leuk, al ging ik daarna bewust terug naar de jeugd. We beschikten over een goede lichting, met die gasten hebben we nog vierde divisie gespeeld.”

Van Keken, die deze zomer zijn bachelor bedrijfskunde afrondde, maakt nu alsnog de stap naar de hoofdmacht. ,,De trainer (Appie Chaiat, red.) vroeg of ik vanuit het tweede door wilde schuiven naar de selectie. Ik heb daar goed over nagedacht, want je gaat wel een commitment voor een heel seizoen aan. Maar als je ziet hoe dat is uitgepakt… Je begrijpt dat ik er nog geen spijt van heb.”

Met topscorer Van Keken (4 goals) hoopte KVVA tegen competitiegenoot ASC Nieuwland opnieuw te stunten. Sowieso was het toernooi al geslaagd, want voor het eerst sinds het AVK nieuwe stijl had de club uit het Soesterkwartier zich bij de laatste vier geschaard.

Het duel met de ‘Tricolores’ leverde een gevecht op, waarin KVVA opnieuw het voetballende vermogen etaleerde. Via Van Keken kreeg het in de openingsfase een aardige kans, toch zegevierde Nieuwland. Via een treffer van Finn Bomhof werd het 0-1. In de tweede helft maakte Denilson Richards vlot 0-2.

Zo werd KVVA verwezen naar de strijd om plek 3, waarin Hooglanderveen de opponent zal zijn. De zondagtweedeklasser moest in een thriller eerder op de avond ondanks een 1-3 voorsprong zijn meerdere erkennen in Hoogland. Danny de Graaf zette de ‘Veners’ voor rust op 0-1, waarna na rust Jurriën Ebbes (0-2), Jorrit Fiegen (1-2), Mehmet Kaya (1-3) en Yassine Tekfaoui (2-3) een spannende slotfase inleidden. Het was verdediger Justin de Vos die de 3-3 maakte, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin trok Hoogland met 4-3 aan het langste einde.

 

Bron: AD
Door: Edward Doelman