‘Soms leek het alsof ik geen weekend had’

20190820_063605000_iOS

Hoppenbrouwer treft met Hooglanderveen oude club VVZA

De wedstrijd tussen Hooglanderveen en VVZA, gisteravond tijdens het Amersfoorts Voetbal Kampioenschap, was vooral voor één iemand speciaal. Mozes Hoppenbrouwer, spits bij Hooglanderveen, trainde vorig seizoen de JO19-1 van VVZA en trof zodoende een paar van zijn ex-pupillen.

Hoppenbrouwer speelde in de jeugd van VVZA, vertrok daarna naar Roda’46 (zondag) en draagt nu het shirt van Hooglanderveen. Maar de band met VVZA bleef en dat bleek vorig seizoen wel, toen hij het hoogste jeugdteam van VVZA onder zijn hoede kreeg. Daarom keek hij reikhalzend uit naar de wedstrijd tegen de club waar hij vorig jaar werkte, maar belangrijker nog, tegen een paar spelers die hij vorig jaar nog trainde. ,,Dit was een speciale wedstrijd. Dat er nu een paar jongens uit mijn team meededen, maakt me trots”, zegt Hoppenbrouwer.
In elk geval heeft hij zijn werk gedaan door een paar talenten klaar te stomen voor de A-selectie van VVZA. ,,Dat is waarvoor je trainer van de JO19-1 bent. Zorgen dat spelers aan kunnen sluiten bij het eerste. Het zou mooi zijn als er een paar jongens zijn die dit seizoen hun kans grijpen.”
Helaas voor hem bleef zijn dienstverband bij VVZA beperkt tot één seizoen. ,,Dat heeft niks te maken met de club of met de spelersgroep, ik had het goed naar mijn zin. Het kostte simpelweg te veel tijd. Ik train met Hooglanderveen op dinsdag en donderdag. Dan trainde ik de jongens van VVZA op maandag en woensdag en dan was ik op zaterdag bij de wedstrijd en speelde ik zondag zelf mijn wedstrijd. Af en toe combineerde ik dat ook nog met een zaalvoetbalwedstrijd op vrijdag. Dan was ik zeven dagen in de week bezig. Dat kostte te veel energie en had gevolgen voor mijn sociale leven.”
Hij besloot een stapje terug te doen. ,,Ik had meer tijd voor mezelf nodig. Soms leek het alsof ik geen weekend had.”

Speciale wedstrijd
Het was nog even onzeker of Hoppenbrouwer gisteravond wel mee kon doen. Zondag werd zijn moeder opgenomen in het ziekenhuis. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen, maar het was de vraag of Hoppenbrouwer mentaal klaar zou zijn om te voetballen. Na overleg met trainer Charles van Altena besloot Hoppenbrouwer toch het veld op te gaan. ,,Deze wedstrijd betekent veel voor me. Sowieso is VVZA mijn oude club. Als je dan ook nog tegen jongens speelt die je getraind hebt, dan wil je het helemaal niet missen.”
Nog een opvallend detail: Steven van Zanten, aanvoerder bij VVZA, is hoofd jeugdopleiding bij VVZA. Zodoende hadden hij en Hoppenbrouwer vorig seizoen veel contact. ,,Ik ken Steven inmiddels erg goed. We hebben wel vaker tegen elkaar gespeeld, maar vorig seizoen spraken we elkaar bijna elke dag, dus dat is ook wel bijzonder.”
Het geeft de innige band tussen hem en VVZA weer, een band die tijdens de wedstrijd even aan de kant moest worden gezet.
Hoppenbrouwer liep gisteravond uiteindelijk met een kater van het veld. VVZA was na een 3-3 eindstand de betere vanaf de stip, waardoor het zich plaatste voor de halve finale van het AVK.

20190820 Soms leek het alsof ik geen weekend had_foto
MOZES HOPPENBROUWER (RECHTS) IN ACTIE VOOR HOOGLANDERVEEN TEGEN VVZA, GISTERAVOND TIJDENS HET AVK.

BRON AD
DOOR FRANK VERSTEEG
FOTO RODNEY KERSTEN