Hoogland wint AVK na penalty’s

_ROD9202

Zoals verwacht heeft Hoogland ook dit jaar weer het AVK gewonnen. Maar wat had de hoofdklasser het moeilijk tegen het dappere APWC, dat eigenlijk meer verdiende dan de tweede plaats.

Het Amersfoorts Voetbalkampioenschap kreeg een finale om van te smullen. Torenhoge favoriet Hoogland kreeg het veel moeilijker dan gedacht tegen het dappere APWC. Onder normale omstandigheden moet Hoogland APWC, dat liefst drie klassen lager speelt, makkelijk kunnen verslaan. Vooral ook doordat de Purple Pride al de vierde wedstrijd in zeven dagen tijd speelde, met grotendeels dezelfde selectie.

Het is een voetbalcliché als er gezegd wordt in finales weet je het maar nooit. Dat was gisteravond ook het geval. APWC toonde geen ontzag en viel aan als het de kans kreeg. Op slag van rust kreeg de derdeklasser een enorme opsteker. Coen Heus verslikte zich in Safa Agyazi en herstelde met een overtreding. Scheidsrechter Jarno Akkermans gaf de topscorer van Hoogland de rode kaart.

Na rust werd het nog ‘gekker’. Na een botsing tussen Hoogland-doelman Sebastiaan Bruins en APWC-middenvelder Mehmet Kaya legde Akkermans de bal op de stip en gaf Bruins geel. Op het AVK betekent geel een tijdstraf van acht minuten. Verdediger Ruud Vos nam plaats onder de lat en was kansloos op de inzet van Yucel Yagli: 0-1.

Slechts vier minuten genoot APWC van de voorsprong. Met negen tegen elf kwam Hoogland terug op gelijke hoogte. Met een magistrale boogbal lifte Hossein Mezbanali de bal over doelman Cenker Cildir heen. Cildir groeide overigens uit tot dé man van de wedstrijd. De kleine doelman bokste de een na de andere bal weg. Een keer lukte hem dat niet, maar hielp Apos Dogan, ook al een uitblinker, hem op de doellijn.

Aanvallend liet APWC overigens ook het nodige zien. De beste kans was voor invaller Jason Eckmeyer. Na een prachtige aanval door de aanvaller op voor Bruins, die knap redde. Na 90 minuten was de stand gelijk, waardoor er een verlenging nodig was. Ook daarin ging de strijd volledig gelijk op. Dus draaide de finale uit op strafschoppen. Daarin was Hoogland het sterkste.

,,We waren niet bang voor ze, bovendien moet je niet inzakken tegen Hoogland, want dan vraag je om problemen”, aldus APWC-verdediger Kadir Yilmaz. ,Het was ook mooi om te zien dat Hoogland ons serieus nam. Het was een prachtige finale. Jammer dat ik er door een blessure uit moest.”

Vanaf de zijkant keek Yilmaz toe hoe de eerste tien penalty’s binnengeschoten werden. De elfde poging ging mis. Sinan Mahmutogullan schoot de bal snoeihard tegen de lat. Daarna mocht Lex Hienekamp aanleggen. De jonge middenvelder was woensdag tegen VVZA al beslissend en schoot nu ook weer raak toen het moest.