Het AVK is prestige

SA_23-08_Het AVK is prestige_artikel

Amersfoortse voetbalkampioenschap verbroedert

Al jarenlang is het Amersfoortse voetbalkampioenschap een begrip in de regio. Wat maakt het toernooi zo mooi? Enkele hoofdrolspelers aan het woord.
Een drankje in de hand, vrienden bij elkaar en genieten van het voetbalspelletje. Het is al jarenlang een traditie in Amersfoort; het Amersfoortse voetbalkampioenschap (AVK). Een weerzien met bekenden, voetbal op redelijk niveau en allemaal even fanatiek. De eerste wedstrijden zijn inmiddels gespeeld en Hooglanderveen laat zien een perfecte gastheer te zijn.
Net als ieder jaar is opnieuw Hoogland de grote favoriet om het toernooi op zijn naam te schrijven. Niet gek, want zij zijn de hoogst spelende ploeg die actief is op het AVK. Verdediger Erwin Hermsen loopt daar ook niet voor weg. ,,Gezien het niveau waarop wij zelf spelen vind ik dat wij het aan onze stand verplicht zijn het toernooi te winnen. De aanvoerder van Hoogland kan gerust een vast gezicht op het AVK genoemd worden, want hij gaat zijn 11de toernooi in. ,,Het leuke aan het AVK vind ik met name de sociale kant. Vroeger, dan klink je heel oud als je dat zegt, speelden wij in Amersfoort met vijf of meer ploegen in de vierde klasse. In de loop der jaren is dat veranderd en kijken bij elkaar is dan niet mogelijk. In zo’n week kom je iedereen tegen en is het leuk om eens bij andere clubs te kijken. Voor mij persoonlijk is het toernooi één van de hoogtepunten in de voorbereiding.
KANSRIJK
Paul Richard, de 33-jarige speler van CJVV, won het toernooi al drie keer en is ook nu met CJVV op jacht naar een finaleplaats. ,,Het AVK is prestige. Ons kent ons in het Amersfoortse voetbalwereldje en het laatste wat je dan wilt is afgaan. Hoogland de nieuwe winnaar? Richard twijfelt daaraan: ,,Dat vrijwel alle tegenstanders te veel respect tonen voor Hoogland is een reden waardoor zij de favoriet zijn. Als er dan toch een ploeg kansrijk is tegen Hoogland dan is het CJVV. Wij hebben een aantal spelers die maling hebben aan reputaties en kunnen voetballend een hoog niveau bereiken. Het sociale aspect wordt door veel personen genoemd als de kracht van het kampioenschap. Ook Edwin van Burgsteden komt er elk jaar met veel plezier. Twee jaar als voetballer, maar inmiddels ook al negen jaar als leider. ,,Je spreekt in één week enorm veel mensen, die je in de loop der jaren hebt leren kennen. De één als tegenstander, de ander als oud-speler van mijn clubje VVZA of gewoon als netwerk binnen het Amersfoortse voetbal.
COMPLIMENT
Het hoogtepunt voor Van Burgsteden is het winnen van het Amersfoortse Kampioenschap. ,,Onder leiding van Raymond Prins (nu hoofdtrainer vv Hoogland) won VVZA hem op eigen terrein. We waren absoluut niet beter maar we wonnen wel van Hoogland. Voordat Van Burgsteden naar één van de wedstrijden gaat kijken, wil hij een compliment uitdelen: ,,Aan de stichting van het kampioenschap en de organiserende clubs. het toernooi wordt ieder jaar professioneler en er wordt steeds groter uitgepakt. Al is dat laatste logischerwijs voor een club met duizend leden makkelijker te realiseren dan voor de kleinere clubs. Wie er dit jaar winnaar wordt? Ik dacht Hooglanderveen, maar die ligt eruit. Ik verwacht nu dat Hoogland het toernooi op zijn naam schrijft.
START SEIZOEN
Van Burgsteden staat langs de kant, terwijl op het veld gestreden wordt om de prijs. Eén van die strijders was Dennis Pot, die met Nieuwland door CJVV werd verslagen. ,,Als echte Amersfoorter kijk ik altijd uit naar het begin van het AVK. Het is een teken dat het nieuwe voetbalseizoen weer begint. Daarnaast is het leuk om de vele bekenden van vroeger, met wie je zelf in het verleden hebt gespeeld, weer te zien.
VEEL PUBL IEK
Marciano Rijnders had gehoopt op het AVK te kunnen schitteren bij zijn nieuwe club Cobu Boys, maar zijn ploeg kan de titel vergeten. Het ging op de eerste speeldag onderuit tegen AFC Quick; 6-3. Ondanks het verlies is hij zeer positief over het toernooi: ,,Ook na de wedstrijden is het gezellig met een muziekje en een drankje. Er komen altijd veel mensen op af, ik heb nu drie keer meegedaan en vorig jaar stonden we met VVZA in de finale. Ik kan je vertellen dat het geweldig is om zo’n finale te spelen. Er stonden zeker duizend mensen langs de lijn en dat maak je niet vaak mee.

BRON: DE STAD AMERSFOORT
DOOR: JEROEN VAN DER VEER
FOTO: RINUS VAN DENDEREN