Clubs in regio maken zich ernstig zorgen over risico’s kunstgras

ad-08-10-2016-clubs-in-regio-maken-zich-ernstig-zorgen-over-risicos-kunstgras_thumb

 

Bij voetbalclubs in de Amersfoortse regio stromen vragen van leden binnen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van rubberen korrels in kunstgrasvelden. Dit naar aanleiding van een tv-uitzending van Zembla, waarin deskundigen het onderzoek naar de risico’s in twijfel trekken.
Voetbalbond KNVB pleit voor nieuw onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de zogeheten rubbergranulaat (korrels), gemaakt van versnipperde autobanden. Van de 2000 voetbalvelden in ons land ligt 90 procent bezaaid met de rubberkorrels (ook in Amersfoortse regio), die ervoor zorgen dat de bal stuitert zoals op een natuurgrasveld.
Overheidsinstituut RIVM stelde in 2006, na onderzoek vast, dat de ondergrond geen extra gezondheidsrisico’s voor sporters meebrengt. Wetenschappers zetten afgelopen week in Zembla vraagtekens achter het onderzoek van het RIVM vanwege het kleine aantal proefpersonen. De Europese commissie presenteert begin 2017 een studie naar de gevolgen van rubbergranulaat. Tot die tijd is het vermoedelijk afwachten.
Voetbalclubs in de Amersfoortse regio krijgen veel vragen van leden, leert een rondgang. Bij Hooglanderveen liggen drie kunstgrasvelden met de rubberen korrels. Voorzitter Norbert van Hengstum. ,,Opnamen van Zembla zijn op ons sportpark gemaakt; we wisten wat er komen ging. Leden stellen vragen, zijn bezorgd. We hebben de KNVB, SRO en gemeente Amersfoort gevraagd zo snel mogelijk helderheid te geven over de risico’s of te zorgen dat er duidelijkheid komt. Via wetenschappelijk onderzoek. Om onrust weg te nemen. We vinden nu helemaal niet voetballen te drastisch.”
Sparta Nijkerk-voorzitter Hugo van der Horn: ,,Ik schrok van de uitzending. Bestuursleden en coördinatoren krijgen vragen van bezorgde ouders over de mogelijke gezondheidsrisico’s. Wij zullen onder meer de leverancier van de velden, SRO en KNVB vragen stellen over de risico’s. Mensen die veelvuldig gebruik maken van de velden lopen risico, bleek uit de uitzending. En keepers, die vaak met de korrels in aanraking komen. Het is te vroeg om maatregelen te nemen, maar gezondheidsrisico’s mogen we niet bagatelliseren.”
Johan Petersen, woordvoerder Spakenburg: ,,Wat zijn de risico’s, vragen ouders van voetballende kinderen. Wij gaan zo snel mogelijk met de gemeente Bunschoten om tafel, de eigenaar van de velden. Of wel of geen actie moeten ondernemen?”
Afwachten
Wim van Vliet, voorzitter van Hoevelaken en zelf actief in de gezondheidszorg: ,,Potverdorie, dacht ik na het zien van de uitzending. Hoe kun je afgaan op een onderzoek met zo weinig proefpersonen? We zijn door de sportwethouder van de gemeente Nijkerk per brief, een dag na Zembla, op de hoogte gesteld. Daar ben ik blij mee. Neemt niet weg dat ik me als burger zorgen maak, want hoe groot is het risico? Zo snel mogelijk moet er goed onderzoek komen. Als blijkt dat er inderdaad risico’s zijn, moet er een alternatief komen – ook al is dat prijziger. Gezondheid van mensen leg je niet in de waagschaal. Meer dan afwachten kunnen we momenteel niet doen, helaas.”

ad-08-10-2016-clubs-in-regio-maken-zich-ernstig-zorgen-over-risicos-kunstgras_foto
De 
mogelijk schadelijke rubberkorrels zijn ook duidelijk zichtbaar op het hoofdveld van Hooglanderveen.

BRON: AD 08-10-2016
DOOR: PATRICK BOOR
FOTO: RODNEY KERSTEN

Gemeente wacht nieuw onderzoek af

Bij elf van de dertien Amersfoortse voetbalverenigingen (alleen HVC en De Posthoorn niet) liggen een of meerdere kunstgrasvelden met rubber infill. Gemeente Amersfoort (en ook Leusden) volgt de onderzoeksconclusie – geen extra gezondheidsrisico’s bij sporten op kunstgras – van het RIVM en de adviezen van Vereniging Sport en Gemeenten, GGD en KNVB. Wethouder Hans Buijtelaar: ,,Uitslag van het onderzoek van de Europese Commissie, dat begin 2017 gereed is, volgen we nauwlettend. Goed dat minister Schippers het RIVM snel nieuw onderzoek laat doen. Belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. Als het onderzoek van de Europese Commissie of RIVM leidt tot aangepaste adviezen, zullen wij deze overnemen voor de huidige en toekomstige velden.” Amersfoorter Mark van Spriel, werkzaam bij kunstgrasproducent Edel Grass: ,,Kunstgrasvelden met rubbergranulaat liggen ook in andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland. Ook daar zullen onderzoeken gedaan zijn. Mocht het onderzoek van de RIVM naar de gezondheidsrisico’s van sporten op kunstgrasvelden niet juist zijn uitgevoerd, zoals in Zembla wordt gesuggereerd, dan is dat een kwalijke zaak. Belangrijkste is nu dat er harde feiten komen. Mocht het nodig zijn, dan moeten kunstgrasbedrijven ernaar handelen.” RIVM: ,,Er is nu geenreden om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden.”

 BRON: AD 08-10-2016