ASC Nieuwland in finale

20190822_072205000_iOS

Tweedeklasser verslaat het tweede team van Hoogland

 

ASC Nieuwland plaatste zich gisteravond als eerste voor de finale van het Amersfoorts Voetbal Kampioenschap. Daarvoor moest het tegen het tweede van Hoogland wel tot het uiterste gaan.

De bespiegelingen vooraf waren in het voordeel van de ploeg van trainer Ernst Kraak. Omdat Hoogland zondag de competitie begint tegen Westlandia, achtte trainer Raymond Prins van de derdedivisionist het niet wenselijk om met spelers van het eerste aan te treden in de halve finale. Zodoende nam het tweede team, onder leiding van trainer Marcel Kloosterman, de honneurs waar. Penalty’s brachte na 1-1 de beslissing tussen beide ploegen.

Daarbij was Gianni Gross de hoofdrolspeler. De jonge doelman van ASC Nieuwland wist drie Hooglandse inzetten te keren. ,,Ik ging redelijk ontspannen staan. Ik vind penalty’s eigenlijk wel leuk, al was het vroeger niet echt een sterk punt van mij. Ik heb er de laatste tijd veel op getraind, maar je moet ook enigszins geluk hebben. Aan de andere kant heb je als keeper alleen maar iets te winnen. Dat ik er drie gepakt heb, geeft een goed gevoel, ook naar vrijdag toe”, sprak de doelman van Nieuwland.

Kraak was blij met zijn pupillen. ,,We hebben pas drie trainingen in de benen. Dat was in fases ook te zien. Conditioneel zijn we nog niet waar we zijn moeten. Dat we het vanaf de stip hebben beslist is mooi, al was er ook geen man overboord als we de finale niet hadden bereikt”, relativeerde de coach.

Toch wil Kraak de kans om het Amersfoorts Voetbalkampioenschap te winnen, niet te makkelijk afdoen. ,,Als je een prijs kan pakken, moet je dat zeker niet nalaten. En het mooie aan dit toernooi is dat het altijd goed bezocht is. Bij de finale komen tussen de 1500 en 2000 mensen kijken. Daar kan mijn ploeg een hoop van leren. Vorig seizoen hadden wij hetzelfde met de kampioenswedstrijd tegen Hoevelaken, dan zie je pas echt wat druk doet. Dat soort dingen zijn niet te trainen. Van een finale zal een speler altijd beter worden en dat vind ik de toegevoegde waarde van vrijdag.”

Door de uitschakeling van Hoogland kent het toernooi na vier opeenvolgende zeges van de hoogst spelende club van het deelnemersveld morgenavond sowieso een andere winnaar. ,,Het is een lekker gevoel dat we de titelhouder hebben uitgeschakeld, ondanks dat het tegen het tweede was. Een finale bereiken is altijd leuk en nu moeten wij hem winnen ook. Dat zal ook een boost aan de groep geven. Met het gevoel binnen de selectie zit het wel goed na het kampioenschap van vorig seizoen, maar voor de nieuwe jongens is het ook fijn als ze iets hebben gewonnen met Nieuwland”, dacht doelman Gross aan het groepsgevoel.

Kraak denkt daar hetzelfde over. ,,Een toernooi winnen, ondanks dat we net in de voorbereiding zitten, helpt altijd. Ik hoop dat mijn jongens de ervaringen meenemen naar de tweede klasse. Ik verwacht wel van ze dat ze iets verder zijn dan vorig seizoen en dat ze klaar zijn voor de seizoensopening op 21 september. Maar eerst op naar de finale.”

Gianni Gross van ASC Nieuwland stopte drie strafschoppen in de penaltyserie, nadat het duel tussen de Amersfoortse ploeg en Hoogland 2 in 1-1 was geëindigd. FOTO RODNEY KERSTEN