Amersfoortse clubs willen hoofdklasser pootje lichten op AVK

20180817_055001000_iOS

Jacht op Hoogland

Liefst tien jaar op een rij stond Hoogland in de finale van het Amersfoorts Voetbal Kampioenschap. Ook dit jaar is de hoofdklasser de topfavoriet. Dat betekent niet dat de rode loper uitgelegd wordt. ,,We zijn een beetje moe van hun arrogante gedrag.”

Wanneer Laslo Duister iemand spreekt van zijn oude club en het gaat over het AVK, dan hoort de 23-jarige spits van Hooglanderveen al snel: ‘Als jullie winnen van CJVV en VVZA, dan spelen jullie woensdagavond tegen ons’. ,,Mijn reactie is dan: ‘Of tegen Quick, dat kan toch ook”, zegt Duister die de volledige jeugdopleiding van Hoogland doorliep en na één jaar bij de senioren naar de buren van Hooglanderveen overstapte.

Met dat laatste houdt niemand bij Hoogland serieus rekening. De verwachting bij de hoofdklasser is dat het volgende week drie oefenwedstrijden speelt en dat de laatste daarvan de finale van het prestigieuze toernooi is. ,,Wij worden een beetje moe van hun arrogante gedrag”, benadrukt Pim Kers, topschutter van Quick. ,,Ze roepen vooraf al ‘we spelen dan en dan’, terwijl ze niet eens weten of ze wel verder komen. Laat ze in de eerste ronde eerst maar eens van ons winnen.”

Zaterdag
Op zaterdag begint het AVK met vijf wedstrijden in de eerste ronde. De winnaars plaatsen zich voor de kwartfinales die op maandagavond gespeeld worden. De top 3 van vorig jaar (Hoogland, AFC Quick 1890 en VVZA) stromen die ronde ook in. De loting heeft Hoogland en Quick aan elkaar gekoppeld. Dat is een herhaling van de finale van 2017. Kers was toen als toeschouwer aanwezig, omdat hij net was overgestapt naar NSC Nijkerk.

,,Die finale was vrij pijnlijk om te zien”, beaamt Kers. Hoogland won namelijk met 5-0. ,,Zeker daarom al willen we nu maandagavond absoluut winnen om dat recht te zetten. Als ons dat niet lukt, dan willen de andere clubs dat graag, ik weet dat het bij meerdere clubs leeft dat ze het arrogante gedrag zat zijn.”

,,Het is geen geheim dat Hoogland al jaren het beste team heeft”, geeft Kers, die zelf ook één seizoen bij Hoogland voetbalde, meteen toe. Duister is het daar mee eens. ,,Je kunt het arrogantie noemen hoe ze bij Hoogland over het AVK denken. Maar ja, als je tien jaar op een rij in de finale staat, dan maken ze het ook wel waar. Bij ons in de groep leeft het wel dat áls we woensdag tegen Hoogland spelen, we extra gebrand zijn om van ze te winnen.”

Hooglanderveen zal dan eerst moeten afrekenen met CJVV en daarna met VVZA. Het treffen tussen CJVV en Hooglanderveen is wel de kraker van de openingsdag van het toernooi. CJVV was vorig jaar de ploeg die er bijna in slaagde om Hoogland vroegtijdig uit het toernooi te stoten.

,,We verloren onterecht na penalty’s”, weet CJVV-trainer Sijtze Wobbes nog goed. ,,Vlak voor tijd kwamen we op 1-0, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Ze doen bij Hoogland alsof ze bijna geen tegenstand hebben. Dat was in die halve finale in elk geval niet het geval. Tegen ons gingen ze op heel gelukkige wijze door.”

Eer
Wobbes kijkt al uit naar het treffen met Hooglanderveen. ,,Voor ons is het AVK veel meer dan een paar oefenwedstrijden. De eer staat op het spel. Je wilt je voor voetballend Amersfoort goed laten zien. Het is alleen wel zo dat als wij ver komen, je in zeven dagen tijd vier wedstrijden speelt. Dan zal je ook gebruik moeten maken van jeugdspelers en jongens die normaliter in het tweede spelen.”

Ook bij Duister leeft het AVK al flink. ,,Het is mooi als voorbereiding. Je merkt dat het bij de supporters alweer begint te kriebelen en ze willen weten hoe de ploegen ervoor staan. Bij Hooglanderveen zijn we wel wat ervaring kwijt geraakt. Toch wil ik dit toernooi heel graag een keer winnen. Het AVK is echt een ‘ons-kent-ons-toernooi’. Je kent bijna iedereen die langs de lijn staat. Tijdens de wedstrijden ben je elkaars tegenstander, daarna drink je een biertje met elkaar.”

Het toernooi winnen. Kers weet hoe dat voelt. Als speler van Quick lukte het hem zeven jaar geleden om Hoogland te verslaan. ,,Ik was toen vijftien”, grijnst de spits die halverwege vorig seizoen terugkeerde op het oude nest en indruk maakte door in elf wedstrijden achttien keer te scoren. ,,In dat ene jaar dat ik bij Hoogland zat verloren we de finale, uitgerekend van Quick.”

20180817_055001000_iOS

BRON: AD
DOOR: PETER POS