Hoogland: ‘vier op een rij’

20180829 SA Hoogland vier op een rij
In de finale tussen Hoogland en APWC moesten strafschoppen beslissen wie de winnaar werd. 

Gastheer HVC kijkt tevreden terug op AVK

Vooraf waren er wat vraagtekens of het kleine HVC het Amersfoorts Voetbalkampioenschap wel kon organiseren, maar de vereniging heeft samen met zijn vrijwilligers laten zien tot wat het in staat is.

Het toernooi verliep vlekkeloos, waarbij Hoogland zegevierde ,,HVC staan weer positief op de kaart.” Eén van de kleinste voetbalclubs van Amersfoort liet zien over een harde kern vrijwilligers te beschikken, die ervoor zorgden dat alles probleemloos verliep. Er werd op de velden gevoetbald, in de kantine meegezongen met zangers die live zongen en natuurlijk veel gelachen en gedronken. ,,De kracht van dit toernooi is dat je veel voetballiefhebbers bij elkaar hebt en je altijd bekenden tegenkomt.”

Voor de organisatie begon het toernooi eigenlijk al anderhalf jaar geleden, herinnert Lia Klerks zich nog. Zij is één van de vele vrijwilligers die er flink wat uren in hebben gestoken. ,,Ook de organisatie van het AVK was sceptisch. Tijdens één van onze vrijwilligersavonden hebben wij ze kunnen overtuigen. Wij hebben dan misschien wel weinig leden, maar wel allemaal leden die alles voor het clubje overhebben.”

MOOIE MOMENTEN Na maanden van voorbereiden was afgelopen week het startschot dan eindelijk daar. Alle Amersfoortse clubs streden om de eerste plaats, waarbij Hoogland zoals elk jaar werd gezien als de grote favoriet. De liefhebber werd de afgelopen dagen op zijn wenken bediend en er waren bijzonder mooie wedstrijden te zien met veel merkwaardige momenten.

BESTE SPELER ,,Het is schitterend om op zo’n toernooi te mogen spelen”, aldus KVVA-speler Wessel Schmidt. De kleine middenvelder draagt dit seizoen weer het shirt van KVVA, nadat hij Cobu Boys vaarwel zei. Tijdens het Amersfoorts Voetbalkampioenschap liet Schmidt zien een echte aanwinst te zijn voor de ploeg van Femke van Odijk, want hij werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. ,,Als er veel mensen langs de kant staan, vind ik dat altijd gaaf. Ik voelde dan ook geen extra druk en had plezier. Dat je dan uiteindelijk beste speler van het toernooi wordt, is alleen maar mooi en een leuke bijkomstigheid.”

DE FINALE Toch wist KVVA aan de hand van Schmidt de finale niet te halen. Op de slotdag moesten Hoogland en APWC uitvechten wie zich een jaar lang de beste ploeg van Amersfoort mag noemen. Na drie toernooioverwinningen op rij was iedereen er op gebrand om Hoogland van de troon te stoten, maar geen enkele tegenstander slaagde daarin. Al jarenlang is Hoogland de hoogst spelende vereniging en ook op het AVK liet het zien over een uitstekende selectie te beschikken met ervaren krachten en aanstormend talent. Toch maakte APWC het ze nog knap lastig en moesten strafschoppen uiteindelijk een winnaar aanwijzen. Ondanks dat APWC vier wedstrijden in zeven dagen tijd speelde en dat vrijwel allemaal met dezelfde elf, kwam de ‘Purple Pride’ via Yucel Yagli zelfs op voorsprong. Op dat moment had Coen Heus (Hoogland) al een rode kaart gepakt en speelde Hoogland vanaf de tweede helft met tien man. ,,Toch werden wij geen moment nerveus”, aldus Hossein Mezbanali. ,,Toen zij scoorden, stonden we zelfs met negen spelers in het veld. Onze keeper (Sebastiaan Bruins, red) had geel gepakt en moest acht minuten naar de kant.” Amper drie minuten later, nog altijd met negen man, liet Mezbanali zijn kwaliteit zien. De aanvaller van Hoogland kreeg de bal tijdens een solo enigszins gelukkig mee, maar wist de bal met een stift uitstekend in het goal te krijgen. ,,Een beetje zoals Luis Suarez dat doet,”, sprak hij trots. ,,Daarna juichte ik met de vingertjes in de oor. Puur voor de grap hoor, want vrienden van mij floten voor de wedstrijd. Dat maakt dit toernooi nou zo mooi; veel bekenden en vrienden langs de kant, elkaar een beetje uitdagen en samen plezier maken.” Na de verlenging bleef het ook 1-1, strafschoppen volgden. Sinan Mahmutogullan schoot de zesde strafschop van APWC op de lat, waarna Lex Hienekamp ‘zijn Hoogland’ opnieuw naar toernooiwinst schoot. ,,Ik heb nou vier keer de finale gespeeld, vier keer gewonnen en vier keer gescoord”, somde de Hooglandse dribbelaar Mezbanali op. ,,Mijn complimenten zijn voor HVC. Het is niet de grootste club, maar ze hebben het uitstekend georganiseerd. De mensen waren vrolijk, er waren veel vrijwilligers en alles is volgens mij probleemloos verlopen.”
Dat laatste kan Lia Klerks beamen. Zij is het manusje van alles bij HVC en is meer dan tevreden. ,,We hebben het met z’n allen maar mooi geflikt. Natuurlijk was de gestolen geluidsinstallatie vervelend, maar daar konden wij echt niets aan doen. Verder zijn wij meerdere keren de wijk ingegaan, om te horen of het geluid bij de feesten niet te hard stond. Wij vonden het belangrijk, dat de omgeving niet te veel last had van dit toernooi. Het was keihard werken, maar wij hebben HVC nog meer op de Amersfoortse voetbalkaart gezet.”

BRON: STAD AMERSFOORT
DOOR: JEROEN VAN DE VEER